USR saluta propunerea lui Klaus Iohannis pentru un pact national! Justitia ramane „prioritatea zero” a Romaniei

234

Uniunea Salvati Romania saluta propunerea presedintelui Klaus Iohannis ca toate partidele sa semneze un acord national, informeaza USR, prin intermediul unui comunicat remis miercuri.

„Uniunea Salvati Romania saluta propunerea presedintele Klaus Iohannis ca toate partidele sa semneze un acord national pentru anularea modificarilor facute de PSD, ALDE si UDMR legislatiei din justitie”, a precizat sursa citata.

Uniunea mentioneaza ca a depus deja in Parlament proiecte de lege care transpun recomandarile Comisiei de la Venetia in legile justitiei si ca in cazul in care exista un acord politic, acestea pot fi adoptate in perioada imediat urmatoare „astfel incat sistemul de justitie sa isi recapete stabilitatea, iar Romania sa isi recupereze credibilitatea” in fata partenerilor externi.

„USR sustine, de asemenea, o reforma constitutionala care sa cuprinda intrebarile de la referendumul pentru justitie al presedintelui Iohannis, dar si initiativa Fara penali in functii publice, care a fost semnata de peste un milion de cetateni. De altfel, USR militeaza pentru o reforma constitutionala mai ampla, care sa includa de exemplu depolitizarea CCR, o institutie cu rol fundamental in statul roman, care si-a abandonat misiunea de a apara legea, sub presiunile PSD-ALDE”, reiese din comunicat.

Presedintele USR, Dan Barna, subliniaza ca justitia ramane „prioritatea zero” a Romaniei.

„USR isi pastreaza consecventa din ultimii 3 ani de zile in care a luptat in Parlament si in strada pentru a impiedica subminarea independentei justitiei de catre coalitia toxica de la guvernare si va semna acordul propus de presedintele Iohannis. Justitia ramane in continuare prioritatea zero a tarii noastre, pentru a ne asigura ca Romania ramane pe parcursul european”, a declarat liderul formatiunii.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat miercuri, dupa consultarile cu reprezentantii partidelor parlamentare, ca i-a invitat sa semneze un acord national pentru Romania europeana.

„Am constatat ca exista o larga convergenta. Marea majoritate a partidelor au fost de acord ca rezultatele acestui referendum trebuie implementate asa cum a votat poporul, sunt de acord partidele ca trebuie consolidat parcursul european al Romaniei. in consecinta, pentru a valorifica asa cum se cuvine acest vot si consultarile, am decis sa invit partidele politice parlamentare sa semnam un acord national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei sau un pact politic pentru Romania europeana”, a declarat seful statului.