Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat luni, la finalul sedintei Comitetului Executiv, calendarul si procedura de validare a viitorilor ministri, dezvaluind ca premierul desemnat, Viorica Dancila, invata acum programul de guvernare si nu va da declaratii pana nu va primi votul de investitura.

Liderul social-democratilor a precizat ca in aceasta dupa-amiaza, la CEx, s-a discutat doar despre programul de guvernare, urmand ca in perioada urmatoare liderii din teritoriu „sa trimita propuneri la doamna Viorica Dancila si la echipa cu care lucreaza la programul de guvernare”.

Intrebat cine face parte din echipa la care se refera, Dragnea a raspuns ca e vorba despre „echipa care a lucrat si la programul de guvernare existent”, dand de inteles ca Darius Valcov ar fi unul dintre membrii acesteia.

De asemenea, intrebat de ce nu vine Viorica Dancila in fata presei, ca sa spuna ce intentii are, Liviu Dragnea a sustinut ca a fost ideea ei, chiar „de a doua zi” dupa desemnare.

„Lucreaza la programul de guvernare si invata programul de guvernare. Parerea mea e foarte buna: sa vorbeasca dupa ce primeste votul de investitura (…) acum isi da cu parerea. Decizia ei e foarte buna”, a sustinut Liviu Dragnea.

De altfel, Viorica Dancila a iesit din sediul PSD in mare graba, la finalul sedintei, spunandu-le jurnalistilor doar ca a lucrat la programul de guvernare si refuzand inca o data sa dea declaratii

Liviu Dragnea a mai precizat luni seara ca legea pensiilor va ramane in programul guvernului Dancila, iar in ceea ce priveste legea achizitiilor publice, s-a decis, la propunerea lui, „sa se formeze un grup de lucru din partea noastra, a autoritatilor locale (…) sa stea in weekend si sa iasa cu propuneri pe legea achizitiilor care sa simplifice procedurile si sa degajeze piedicile care sunt de ani si blocheaza investitiile„.

Presedintele PSD a spus ca a mai propus, si s-a votat in unanimitate, ca „vineri sa ne vedem la 11 si sa adoptam prin vot componenta Cabinetului„, pana atunci urmand ca fiecare organizatie sau grup din PSD sa faca propuneri, iar ele sa fie centralizate si apoi votate fiecare in parte.

„Daca vor fi mai multe propuneri pentru un minister, CEX va analiza cu multa atentie. Cel mai important e ca orice membru al Cabinetului sa fie bine pregatit si sa isi aduca contributia”, a mai punctat el, adaugand ca ulterior vor fi evaluati si secretarii de stat, de catre premier si ministrul de resort.

Liviu Dragnea a sustinut ca inca nu a discutat cu liderii UDMR despre vreo eventuala prezenta in Executiv, in conditiile in care partenerul de la ALDE, Calin Popescu Tariceanu, declarase astazi ca i-ar vrea in Guvern. „Nu fac invitatii la televizor nimanui, cu atat mai putin UDMR, pentru care am un mare respect, ca si partener de dialog. Nu am avut nicio discutie cu UDMR pana acum, nu am ce sa comentez, pareri nu comentez”, a declarat el.

Liviu Dragnea a mai precizat ca duminica la ora 13, la Parlament, va avea loc o intalnire a grupurilor parlamentare ale PSD-ALDE, inainte de votul pentru investitura, prevazut pentru luni. „Sa vedem daca facem si cu presa sau nu”, a mai punctat liderul PSD.

Intrebat daca e sigur ca exista o majoritate parlamentara care sa treaca prin vot guvernul Dancila, Liviu Dragnea s-a aratat convins de acest lucru. „Da, s-a vazut la semnaturile cu care am mers la Cotroceni”, a argumentat el, referindu-se la consultarile convocate de presedintele Iohannis inainte de desemnarea ca premier a Vioricai Dancila.

Sursa: ziare.com