Victor Ponta: Prin regionalizare, postul de procuror general nu va mai starni atatea pasiuni politice!

624

1pontaRegionalizarea trebuie sa conduca si la un sistem in care procesele sa fie incheiate la curtile de apel din regiuni, nu la Inalta Curte de Casatie si Justitie ca in prezent, iar unul dintre rezultate va fi ca functia de procuror general nu va mai starni atatea pasiuni politice, a spus premierul Victor Ponta.

„Mai este un element legat si de dezbaterea zilei sau a zilelor: problema justitiei. Eu cred foarte mult ca sistemul administrativ supercentralizat a devenit si intr-o alta putere a statului, justitia, un sistem supercentralizat, aproape toate procesele se termina la Inalta Curte de Casatie, ceea ce este absolut anormal si ineficient, ele ar trebui sa se termine la curtile de apel, iar curtile de apel ar trebui sa acopere o regiune. Nu putem sa vorbim de regionalizare fara sa avem si un sistem de justitie care sa acopere, practic, regiunile si sa finalizeze cea mai mare parte a procedurilor judiciare, fie ca vorbim de civil, comercial, penal, la curti de apel (…) Eu cred ca organizarea justitiei trebuie sa mearga mana in mana cu regionalizarea si ca, la nivel regional, curtile de apel trebuie sa finalizeze cea mai mare parte a procedurilor intr-un mod mai eficient, mai putin costitsitor pentru cetatean. Spun lucrul asta si in speranta ca, mergand in aceasta directie, vom avea un numar de procurori generali ai curtilor de apel si procurorul general al Romaniei va fi, ca in multe alte tari europene, o functie intr-adevar onoranta, dar care nu starneste atatea pasiuni si discutii cum se intampla in Romania. In momentul in care procedurile se termina la curtile de apel in regiuni, poate ca pasiunea politica va fi mult redusa in acest domeniu”, a spus Ponta, prezent la o dezbatere legata de procesul de regionalizare-descentralizare.

Inainte sa ajunga la aceasta dezbatere, Ponta, ministru interimar al Justitiei, a confirmat ca o va numi pe Laura Codruta Kovesi la sefia Directiei Nationale Anticoruptie.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos