VIDEO – Ana BIRCHALL i-a donat in 2008 lui Mircea Geoana 5.000 de euro ”pentru a primi si ea un loc eligibil”!

2456

Dacă pregătirea profesională a Anei Birchall nu a ridicat semne de întrebare nimanui atunci cand a fost numita Ministru al Justitiei, un episod din trecutul său politic poate face acest lucru. Este vorba de cei 5.000 de euro pe care, după cum a recunoscut chiar ea, i-a înmânat, personal, lui Mircea Geoană pentru „un loc eligibil”.

Pe 20 octombrie 2008, președintele de atunci al PSD, Mircea Geoană, ieșea să anunțe, după ședința săptămânală a Biroului Permanent, că Ana Birchall va candida pentru un mandat de deputat în colegiul SUA-Canada. Surse politice au susținut, la momentul respectiv, că decizia a fost mai multă impusă de Mircea Geoană, în condițiile în care erau suficienți membri ai conducerii centrale care nu agreau o candidatură a Anei Birchall. În final, aceasta avea să piardă mandatul în fața candidatului PDL Mircea Lubanovici.

După câteva luni bune, înainte de alegerile prezidențiale din 2009, este difuzată pe internet o înregistrare video în care liderul PSD Mircea Geoană apare luând bani de la o persoană. Anterior publicării înregistrării, președintele de atunci, Traian Băsescu, declarase că social-democrații „se filmează între ei și se vând” și a spus că deține o casetă cu imagini compromițătoare despre liderul PSD, dar că a refuzat să fie publicată.

În înregistrare, se vede Mircea Geoană, așezat, cel mai probabil în sediul PSD din Kiseleff, primind un teac de bani de la o persoană de sex feminin. Scurta discuție decurge astfel:

„Femeie: Eu am aicea 5.000 de… euro. Contribuția mea la campanie.

Mircea Geoană: Ok.

Femeie: Dar, mă rog, vă ajută pe dumneavoastră acuma, dar asta-i contribuția mea în pregătirea unui loc eligibil pentru mine. Îmi cer scuze că sunt așa, eu am crezut că am și eu…”

La scurt timp, Ana Birchall a precizat, pe blogul său, că ea este persoana care i-a dat banii lui Mircea Geoană. „A existat o donație din partea mea, explicit destinată pentru campania electorală a partidului, din dorința câștigării a cât mai multor procente, procente care asigurau cât mai multe locuri eligibile, locuri eligibile pentru care mă pregăteam și candidam și eu în competiția internă din partid”, scria Birchall, în 14 decembrie 2014.

Aceasta a mai precizat că „suma constituie o donație absolut legală în cuantumul permis de lege”, „că toate sumele donate către PSD au fost legal înregistrate și publicate în Monitorul Oficial” și că „orice alte speculații pe acest subiect sunt tendențioase și neconforme cu realitatea”.

Ulterior, la publicarea în Monitorul Oficial a donațiilor primite de PSD în cursul anului 2008, în dreptul numelui Anei Birchall apare suma de 90.000 de lei.

O singură mențiune ar putea fi făcută la argumentația ei de atunci: în 2008, se candida uninominal, deci mai multe procente pentru PSD nu însemnau automat „cât mai multe locuri eligibile”. Ceea ce s-a și văzut în cazul colegiului SUA-Canada și al Anei Birchall, scrie Digi24.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos