Violeta Vijulie si Inocentiu Voinea: Negoita are doua primarii, una publica, alta privata! Ceea ce face Negoita cu bugetul Primariei este smen-city!

204

Robert Negoita este si primar… privat! Aceasta a reiesit din conferinta de presa pe care consilierul local liberal Inocentiu Voinea si Violeta Vijulie, directorul Institutului pentru Studii Populare, au sustinut-o marti, 4 decembrie, la Glina, in judetul Ilfov, in vecinatatea unui teren viran pe care primarul Sectorului 3 a decis ca trebuie sa-l cumpere prin intermediul uneia dintre cele 10 societati comerciale infiintate.

”Robert Negoita este primar peste doua primarii, una publica, finantata din bani publici, care trebuie sa fie condusa transparent, respectand legislatia specifica administratiei publice locale, legea achizitiilor publice, cu toate filtrele si barierele puse de legiuitor ca masuri de protectie impotriva cheltuirii inadecvate a fondurilor publice, si alta primarie „privata”, care nu trebuie sa mai respecte toata aceasta legislatie specifica, dar care, ce sa vezi?, functioneaza tot pe bani publici! Or, domnule primar, aceasta nu se poate!” – a atras atentia Inocentiu Voinea.

In fapt, conferinta de presa a avut ca subiect anuntarea depunerii la Prefectura Municipiului Bucuresti, dar si la Consiliul Local al Sectorului 3 a cererii de revocare a 3 hotarari adoptate in sedinta din 30 octombrie 2018, respectiv HCL 517, HCL 518 si HCL 524, prin care s-a aprobat ca unele dintre SRL-urile infiintate sa cumpere, fie unele de la altele, fie din mediul privat, terenuri si cladiri. Motivul pentru care se solicita revocarea hotararilor mentionate este faptul ca nu au fost votate cu 2/3 din numarul consilierilor in functie, care, in cazul Sectorului 3, inseamna 21 de voturi.

”17, 19, respectiv 20 de voturi, nu reprezinta 2/3, dar hotararile au fost considerate aprobate, intrucat Robert Negoita a schimbat macazul dintre primaria publica spre cea ”privata”, apreciind ca, daca e vorba de SRL-uri, hotararile privind patrimoniul acestora nu trebuie sa se supuna Legii 215/2001, respectiv Art. 45 alin. (3), ci pot fi luate cu majoritate simpla. Or recenta decizie a Curtii de Apel Bucuresti, care a considerat ca simpla infiintare a unor astfel de societati comerciale pe langa autoritatile administratiei locale este o chestiune de patrimoniu, si trebuie aprobata ca atare, adica cu votul a 2/3 dintre consilierii in functie, ne indreptateste sa credem ca si in cazul in care aceste noi societati isi sporesc la randul lor patrimoniul, pe bani publici, atentie!, trebuie sa avem aceeasi abordare, respectiv vot de 2/3 ” – a mai adaugat Inocentiu Voinea.

La randul ei, Violeta Vijulie a precizat ca demersul nu se va opri aici, ci va continua in instanta de contencios administrativ, daca solicitarea de revocare nu va fi luata in seama nici de Robert Negoita, si nici de prefectul Speranta Cliseru. ”Modul in care Robert Negoita administreaza Sectorul 3 nu are nimic in comun cu conceptul de smart-city! Este mai degraba smen-city ceea ce face Negoita cu bugetul Primariei! Exemple de buna guvernare in administratia publica locala le avem din belsug, la Oradea, la Alba-Iulia, la Cluj-Napoca, unde primari liberali au facut sa infloreasca orasele” – a precizat Violeta Vijulie.

Pretul pe care una dintre societatile infiintate pe langa primarie de Robert Negoita ar urma sa il plateasca pentru terenul de peste 60.900 mp din comuna Glina este de mai bine de 2.000.000 de euro. ”Doua milioane de aici, alte doua milioane de la masinariile second-hand achizitionate de la un parc de distractii falimentar, doua de ici, doua de colo, putem aduna bani pentru a rascumpara bucata retrocedata din Parcul IOR, pe care oamenii chiar si-o doresc. Pe acest teren Negoita nici nu a putut sa ne spuna exact ce vrea sa faca. Ba camin de batrani, ba statie de sortare a gunoiului, ba statie de betoane, ba linie de prefabricate din beton… Un asemenea talmes-balmes de idei ne arata clar ca nu exista o viziune, un scop sau macar o directie de urmat in administrarea responsabila a comunitatii, drept care nu mai putem tolera aceasta lipsa de perspectiva” – au incheiat cei doi liberali, care s-au inscris, alaturi de Adrian Badila si Nicoleta Candea, in cursa interna de la nivelul partidului, in urma careia se va desemna candidatul PNL pentru functia de primar al Sectorului 3.