”Zeului” Oprea i se îneacă corăbiile! DNA are termen până la 1 mai să finalizeze ancheta în cazul morții polițistului Gigină!

368

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis joi ca DNA are termen pana la 1 mai sa finalizeze ancheta in dosarul mortii politistului Bogdan Gigina, in care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este urmarit penal pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa.

Cornel Gigina, tatal politistului Bogdan Gigina mort in accident, a declarat joi ca fostul ministru de Interne Gabriel Oprea era „zeu”, „comanda tot” si „toata lumea ii stia de frica”, subliniind ca presedintele si premierul nu aveau traseul asigurat asa cum avea Oprea.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat joi contestatia depusa de familia lui Bogdan Gigina in legatura cu durata prea mare a anchetei de la DNA privind accidentul in care si-a pierdut viata politistul.

La iesirea din sala de judecata, Cornel Gigina a afirmat, cu lacrimi in ochi, ca avocatii lui Oprea au spus „aberatii” la proces, el reprosand si modul in care a fost efectuata expertiza in acest dosar.

„S-au spus in instanta niste aberatii, precum ca motociclistul trebuie sa aiba stergator, ca exista pe degetul drept, la mansa, un stergator. Niste aberatii. Domnul ministru de Interne (Gabriel Oprea – n.r.) este afectat psihic din cauza medierii. Eu am spus: ‘sa nu dea Dumnezeu sa va moara copilul, sa vedeti cat de afectat emotional sunteti!’. Dansul este afectat emotional mediatic? Nu se poate asa ceva. (…) S-a vorbit despre expertiza motocicletei. Ce expertiza sa faca la firma BMW? Motocicleta este cumparata de acolo, este reparata acolo si expertiza se face la aceeasi firma. Cat de just si de corect poate fi acest lucru?”, a spus Cornel Gigina.

Intrebat de jurnalisti daca Oprea ar fi putut sa dea ordin ca motocicleta condusa de fiul lui sa nu faca parte din coloana oficiala, Cornel Gigina a raspuns: „Binenteles. Putea sa spuna. Dansul era zeu. Dansul comanda tot. De la el in jos nimeni nu putea sa miste nimic. Nicio centime. Toata lumea ii stia de frica”.

De asemenea, Cornel Gigina a fost intrebat daca Oprea era interesat de cei care faceau parte din coloana oficiala.

„Nu il interesa. Pe el il interesa sa ajunga foarte urgent. De aceea s-a si cerut motocicleta in ultimele trei luni, ca sa ii deschida coloana. Eu nu uit ca dimineata, la schimbul 1, am fost si i-am asigurat traseul. Nu uit cand a cerut prin statie ca, de la Targoviste pana la Ministerul de Interne, sa faca 35 de minute. Si cu viteza de 84 km/h nu sunt de acord, care s-a stabilit prin expertiza. Probabil ca s-a luat la global, nu atipic pe portiune. Avea peste 100 km/h. Eu am fost la el in delegatii si cunosc toate ordinele care se dadeau prin statie si telefonic. Cum se tipa in statie si telefon sa se faca traseul ministrului de Interne. Nu avea traseu asigurat nici presedintele, nici premierul la acea vreme, cum avea traseul ministrul de Interne”, a sustinut tatal politistului.

Cornel Gigina a recunoscut ca politistii din coloana oficiala ar fi avut de suferit daca Oprea nu ajungea la timp.

„Binenteles ca erau consecinte. Se raporta ierarhic la comanda Brigazii Rutiere si de acolo se luau masuri. Au fost schimbati si conducatorii auto si motociclistii. Noi uitam un lucru: cu doua saptamani inainte, un coleg din coloana oficiala a avut accident cu motocicleta. Despre acest lucru s-a uitat. De atunci se puteau lua masuri si sa se indeparteze motocicleta”, a adaugat Cornel Gigina.

Avocatul Daniel Ionascu a declarat ca familia Gigina nu aduce reprosuri procurorului de caz de la DNA, ci doreste un termen rezonabil, de trei luni, pentru finalizarea anchetei si trimiterea dosarului in instanta.

In decembrie 2016, DNA anunta ca a dispus efectuarea urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa fata de fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, fata de firma General MPM Impex SRL, fata de Petre Mazilu, administrator al acesteia, si fata de Adrian Corcodel, seful echipei care efectua lucrari in zona in care s-a produs accidentul in care a murit politistul Bogdan Gigina.

Potrivit DNA, in seara de 20 octombrie 2015, in jurul orei 19,00, agentul de politie Bogdan Gigina a fost implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrala, consecinta a unui traumatism cranio-cerebral si facial cu fractura craniana, leziuni care i-au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, Bogdan Gigina facea parte dintr-un dispozitiv de insotire a fostului ministru Gabriel Oprea.

Anchetatorii arata ca politistul circula cu o viteza de 84 km/h in conditii de vizibilitate redusa determinate de intuneric si ploaie. Dinamica producerii accidentului si lipsa unor manevre de franare determina concluzia ca politistul nu a vazut obstacolele de pe carosabil (amenajarile rutiere temporare) inainte de a intra in contact cu primul dintre acestea.

Procurorii mai sustin ca Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de functia sa si cu incalcarea dispozitiilor legale care reglementeaza insotirea demnitarilor, ca deplasarea sa se faca cu viteza foarte ridicata, cauza care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Bogdan Gigina.

Sursa: aktual24.ro