ZI ISTORICA: Consiliul UE a spus „DA” in vederea ELIMINARII vizelor pentru CETATENII MOLDOVENI!

675

ZI ISTORICA Consiliul UE a spus DA in vederea ELIMINARII vizelor pentru cetatenii moldoveni!Consiliul UE a spus DA propunerii Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova, masura intrand in vigoare la inceputul lunii mai 2014.

„Cetatenii R. Moldova, care detin pasapoarte biometrice, vor putea calatori in Spatiul Schengen fara viza, in urma amendamentelor la Regulamentul nr. 539/2001. (…) Tinand cont de faptul ca Regulamentul va fi publicat (in Jurnalul Oficial al UE – n.r.) in cursul lunii aprilie, liberalizarea vizelor ar urma sa intre in vigoare la inceputul lunii mai 2014”, se arata intr-un comunicat al Consiliului.

Pentru a obtine un pasaport biometric, moldovenii trebuie sa plateasca 39 de euro si sa astepte 30 de zile. Daca doresc sa-l obtina in trei ore, pretul este de 127 de euro.

Parlamentul European a votat, la 27 februarie, eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova.

Europarlamentarii au aprobat propunerea de Regulament a Parlamentului European si Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/2001 de stabilire a listei tarilor terte ai caror resortisanti trebuie sa detina viza pentru trecerea frontierelor externe si a listei tarilor terte ai caror resortisanti sunt exonerati de aceasta obligatie.

Astfel, Comisia a propus transferarea Republicii Moldova de pe lista negativa pe lista pozitiva a tarilor ai caror cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in Spatiul Schengen. Comisia si-a motivat propunerea prin „progresele considerabile realizate de aceasta tara in ultimii trei ani si jumatate de dialog privind liberalizarea vizelor”. In acest sens, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie 2013, Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu UE si a devenit prima tara din cadrul Parteneriatului Estic care a indeplinit toate cerintele aferente Planului de actiune privind liberalizarea vizelor.

„Republica Moldova a facut multe progrese. R. Moldova este prima tara din vecinatatea estica a UE care beneficiaza de instrumentul de facilitare a vizelor. Noi sprijinim perspectiva europeana a Moldovei, dar este important sa ne asiguram ca Moldova va continua acest parcurs european”, a declarat, in cadrul dezbaterilor din februarie, Marian-Jean Marinescu, raportor din umbra din partea PPE pentru proiectul de ridicare a vizelor pentru cetatenii moldoveni.

„Eliminarea vizelor va reduce timpul de asteptare in fata consulatelor si costurile aferente calatoriei in spatiul Schengen. Va facilita contactele interpersonale – o conditie esentiala pentru dezvoltarea constanta a legaturilor economice, culturale, stiintifice si de alta natura si va intensifica, de asemenea, contactele intre oameni. Calatoria fara vize intruchipeaza in sine libertatea de circulatie, unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene. In acest context, procesul de aprofundare a relatiilor dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova va contribui cu siguranta la imbunatatirea exercitiului justitiei si a nivelului de respectare a libertatilor fundamentale”, se arata in propunerea adoptata.

„Fara a aduce atingere statutului si situatiei privind Transnistria, de care raportoarea este pe deplin constienta, si subliniind faptul ca solutionarea chestiunii privind Transnistria nu constituie o conditie pentru liberalizarea vizelor, aceasta din urma va aduce beneficii cetatenilor care detin un pasaport biometric al Republicii Moldova, iar perspectiva sa europeana va contribui la solutionarea pasnica a chestiunii transnistrene”, precizeaza rezolutia.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos