Frans Timmermans critica, intr-o scrisoare trimisa vineri premierului Viorica Dancila si obtinuta de Digi24, decizia Guvernului de a modifica legile justitiei, din nou, printr-o ordonanta de urgenta. Prim vicepresedintele Comisiei Europene spune ca a fost surprins si chiar dezamagit ca prim-ministrul nu l-a informat despre intentia de a adopta aceasta ordonanta, in conditiile in care au avut o intrevedere.

Scrisoarea in limba romana:

„Doamna prim-ministru,

Va scriu pentru a va cere lamuriri despre doua dintre ordonantele de urgenta ale Guvernului, in legatura cu procedura de nominalizare a procurorului european si despre modificarile la legile justitiei adoptate pe 19 februarie 2019.

Cand ne-am intalnit pe 7 februarie, am subliniat ca un dialog deschis si deplin este calea pentru a progresa in intarirea statului de drept in general si in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in particular.

in consecinta, vine ca o surpriza si o dezamagire faptul ca subiectul emiterii ordonantelor de urgenta nu a fost adus in discutie. Aceste subiecte au o legatura directa cu mai vechile ingrijorari din cadrul MCV si aduse in discutie de catre Consiliul de Ministri.

Prima recomandare a raportului din 27 ianuarie a fost „crearea unui sistem puternic si independent de numire a procurorilor sefi, bazat pe criterii clare si transparente, cu sprijinul Comisiei de la Venetia”.

Comisia (Europeana) a mai recomandat ca legile justitiei sa fie revizuite in acord cu recomandarile din cadrul MCV, ale Comisiei de la Venetia si ale Statelor Europene impotriva Coruptiei (GRECO).

In plus, raportul evidentia ingrijorari cu privire la Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie din punctul de vedere ale independentei judiciare.

In consecinta, ordonantele intra in directa contradictie cu raportul MCV in forma lui, cat si in termeni referitori la lipsa consultarilor si a precipitarii adoptarii lor.

Este o foarte mare urgenta ca Romania sa revina la procesul de reformare. Asta inseamna sa mearga inainte, nu inapoi si sa se abtina de la orice modificare care inverseaza progresul acumulat in ultimii ani. Cel mai bun punct de inceput ramane directia aratata de Comisie in luna noiembrie, de a opri schimbarile si de a le incepe pe baza unei consultari adevarate cu sprijinul expertizei externe. Prin constrat, situatia curenta ridica noi ingrijorari.

Al dumneavoastra,

Frans Timmermans”

Premierul Viorica Dancila a spus, inainte de intalnirea cu reprezentanti ai magistratilor, ca Guvernul nu va renunta la OUG 7. Ea a spus, insa, ca unele lucruri care au creat nemultumire, daca sunt bine argumentate, ar putea fi modificate.

Anuntul vine in conditiile in care tot mai multe instante si parchete se alatura protestului fata de OUG 7. Astazi, DIICOT a anuntat ca-si suspenda activitateatimp de 4 ore pe zi, pana pe 8 martie.

Pe de alta parte, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis sa transmita o solicitare Guvernului Romaniei pentru abrogarea OUG 7, cu exceptia prevederilor care au fost adoptate ca urmare a sesizarii CSM.